magazín pro pro náruživé příznivce pivního moku a pivní kultury

Královéhradecký kraj

Pecký pivovar

Zakladní informace
Typ pivovaru: 
Rok založení: 
2017
Status pivovaru: 
Aktivní
Hodnocení pivovaru
Zatím nehodnoceno

Pecký pivovar vznikl v roce 2017 v podstatě na úpatí nejvyšší české hory Sněžky, podle které se jmenují i jeho piva. Budova pivovaru vyrostla v areálu oblíbené boudy Máma, která se nachází v Peci pod Sněžkou, nedaleko dolní stanice lanovky na nejvyšší českou horu. 

Ve stabilním sortimentu pivovaru najdete světlou "desítku". Doplňuje ji samozřejmě český ležák, svrchně kvašená černá třináctka a silnější, India Pale Ale s EPM 16°.

Piva pivovaru
Více informací : 

Pivovar Neratov

Zakladní informace
Typ pivovaru: 
Rok založení: 
2017
Status pivovaru: 
Aktivní
Obec: 
Hodnocení pivovaru
Průměr: 4.5 (2 votes)

Snaha o výstavbu pivovaru v Neratově se datuje již k roku 1723, kdy se o ní neúspěšně pokoušel řád Servitů. Na ně začátkem milénia navázalo Sdružení Neratov ve snaze pomoci aktivitám, dnes nazývaných sociální podnik, zbudováním pivovaru jako zdrojem financí pro potřebné. Na projektech se začalo v roce 2007 a přípravy trvaly celých 10 let, než se podařilo stavbu dokončit a zahájit provoz. Vybudováním a zprovozněním pivovaru byla završena dlouholetá snaha Sdružení Neratov o obnovení tradičního poutního místa.

Pivo PROROK uvařené v pivovaru Neratov je pivo nepasterované a nefiltrované. Vyrobené je klasickým dekokčním způsobem z hanáckých vysoce extraktivních sladů, žateckých aromatických chmelů a měkké vody z Orlických hor. Pivo je hluboce prokvašeno kvasinkami spodního kvašení.

S ohledem na skutečnost, že pivo není filtrované, může se vyskytovat slabý opal, způsobený zbytkovými kvasinkami, které jsou však zdrojem bílkovin, vitamínů řady B a enzymů blahodárně působících na trávicí systém.

Protože je pivo živý organismus, je potřeba se také tak k němu chovat. Optimální teplota skladování piva je 5°C – 10°C a nutné chránit je před působením přímého slunečního světla, stejně jako bílého umělého světla (nebezpečí vzniku letinkové příchuti). Pivo má nejraději, když ho skladujete v prostorách, které jsou čisté, bez plísní a jiných kontaminantů. Pozor také na teploty nižší než 2 °C, při kterých se pivo může zakalit chladovým zákalem.

U piva PROROK, které je plzeňského typu (toho se ve světě vyrábí 70 % z celkové produkce a 95 % z české výroby) je samozřejmě přesně dodržován tradiční postup výroby. Ten pomáhá nejen zvyšovat trvanlivost piva, ale přispívá i ke zlepšení jeho chuti. Při konzumaci navíc nezpůsobuje nadýmání.

Pivo by se nemělo čepovat či rozlévat hned po transportu, ale je potřeba počkat několik hodin, ideálně pro čepování ze sudu 1 den, aby chuť nebyla „rozbitá“ , ale naopak stabilizovaná. Optimální teplota podávaného piva je 7 stupňů Celsia.

Pivo je stáčeno do transportních sudů i do litrových lahví a na rozdíl od jiných výrobců používáme místo oxidu uhličitého dusík, který si sami vyrábíme. Ten pomáhá nejen zvyšovat trvanlivost piva, ale i přispívá ke zlepšení chuti piva a nezpůsobuje při konzumaci piva nadýmání.

Jsme připraveni zájemcům stáčet naše piva do předem přinesených transportních sudů na víkendové párty.

Piva pivovaru
Více informací : 
Související články

Pivovar Hradecký Klenot

Zakladní informace
Typ pivovaru: 
Status pivovaru: 
Aktivní
Hodnocení pivovaru
Průměr: 4.5 (10 votes)
Související články

Minipivovar Čtyři lípy

Zakladní informace
Typ pivovaru: 
Rok založení: 
2018
Status pivovaru: 
Aktivní
Obec: 
Hodnocení pivovaru
Průměr: 4.5 (10 votes)

Náš minipivovar je v provozu od roku 2018. Pivo vaříme v nových prostorách v Libáni, nedaleko pohádkového hradu a zámku Staré Hrady. Pivovar splňuje nejmodernější normy. Vaření probíhá ve dvou nádobové varně o objemu 500 litrů, vaříme dekokčním způsobem na dva rmuty. Hlavní kvašení probíhá v otevřených 1000 litrových spilkách. Po přibližně 5 dnech hlavního kvašení putuje mladé pivo do ležáckých tanků, kde leží podle stupňovitosti od 3 až do 5 týdnů. V současné době máme 4 ležácké tanky o objemu 1000 litrů s možností rozšíření o další 3 tanky.

Piva pivovaru
Více informací : 

Pivovar Trautenberk

Zakladní informace
Typ pivovaru: 
Rok založení: 
2015
Status pivovaru: 
Aktivní
Obec: 
Hodnocení pivovaru
Průměr: 4.8 (24 votes)

Pivovar Trautenberk patří do nejmladších přírůstků v rodině krkonošských minipivovarů. Vybudovali jsme ho v obci Malá Úpa, čísle popisném 87, v prostorách bývalé Tippeltovy boudy, později známé jako hotel Družba.

Vaříme pivo bez pasterizace a filtrování, osvěžující, řízné a hořké tak akorát. V tuto chvíli jsou na čepu piva z naší stálé nabídky, spodně kvašený ležák Trautenberk 11, polotmavý speciál Trautenberk 13 a svrchně kvašený speciál Trautenberk 14 – APA.

Jako vůbec první pivo jsme už na Vánoce 2015 uvařili svrchně kvašený Trautenberk 14 – Red Ale a na Nový rok první speciál Trautenberk 12 – APA. Nabídku našich piv budeme postupně obměňovat, abyste měli stále důvod se k nám vracet.

Náš pivovar je akciovou společností, s podporou obce na jeho vznik přispěli zdejší boudaři a místní lyžařský areál SKiMU. Ti všichni také nové pivo čepují, a protože je „naše“, všichni se o něj hezky staráme.

Na kvalitu piva Trautenberk dohlížejí hlavní sládci Tomáš Ďuríček a Vojtěch Kaprálek. S prvními kroky Trautenberka pomáhali sládci z minipivovaru Hostivar, Jan Tržil a František Poláček, držitelé ocenění Minipivovar roku 2013. Kromě čepovaného prodáváme i pivo v unikátních PET litrovkách a v dárkovém balení se čtyřmi třetinkovými lahvemi, které jsou nejen díky skvělému obsahu jedinečným suvenýrem!

Související články

Rampušák Dobruška

Zakladní informace
Typ pivovaru: 
Rok založení: 
2008
Status pivovaru: 
Aktivní
Obec: 
Hodnocení pivovaru
Průměr: 4.4 (24 votes)

V červnu 2002 byl areál pivovaru se sladovnou v Dobrušce odkoupen soukromou, ryze českou, společností. Záměrem bylo kompletně tento areál ve dvou etapách opravit a dále jej dlouhodobě provozovat prostřednictvím společnosti Staročeský pivovárek, s.r.o. Dobruška.

Z jedné části je areál využíván k původnímu účelu, tzn. k výrobě sladu a vaření piva. Vedle sladovny tedy zde byla zprovozněna mj. i původní měděná varna, a část ležáckého sklepa. Pivovarský dvůr je ideálním místem pro pořádání různých kulturních akcí. Formou naučné exkurze zde tedy je návštěvníkům zpřístupněna obnovená původní řemeslná výroba – sladu a zčásti i piva.

Druhou samostatnou částí areálu je využití zadní větší části sklepních prostor v Novoměstské ulici (v části obce Dobruška zvané „Belvedér“) jako pivovarské restaurace. Nadzemní novostavba č.p. 227, v Novoměstské ulici na Belvedéru je pak koncipována jako kulturně-zábavní místo, včetně bowlingové dvoudráhy se samostatným barem, projekcí sportovních pořadů, informačním centrem pro turisty, internetem, apod.. V objektu lze dále nabídnout salonky pro konání seminářů, školení a výjezdních porad. Od léta 2006 je připraveno i ubytování.

Za zmínku jistě stojí i možnost příjemného venkovního posezení v přilehlém vlastním parčíku s výhledem na celou Dobrušku.

Piva pivovaru
Více informací : 
Související články

Primátor

Zakladní informace
Typ pivovaru: 
Rok založení: 
1872
Status pivovaru: 
Aktivní
Obec: 
Hodnocení pivovaru
Průměr: 4.7 (23 votes)

Návrh purkmistra Boříka na výstavbu obecního pivovaru byl 30. června 1871 schválen městskou radou a již 8. dubna 1872 byl položen základní kámen. V říjnu 1873 byl již pivovar schopen provozu a pod vedením sládka Antonína Lutza se začali vařit první várky. Náchodské pivo bylo stále více oblíbené a tak získal pivovar roku 1930 novou varnu. Roku 1935 začal pivovar používat značku Primátor.

Po druhé světové válce došlo k mnoha vylepšením pivovaru např. zakoupení stáčecí linky na lahvové pivo které se dosud stáčelo na ručních plnících strojích.

Roku 1983 zde jako druzí v Čechách začali vařit pivo nealkoholické.

Od roku 2000 se provedlo mnoho úprav pivovaru a roku 2009 byl prodán společnosti LIF, a.s. Liberec.

Piva pivovaru
Více informací : 
Související články

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Královéhradecký kraj