Nová osmidílná série České televize Příběhy starých hospod

Nová osmidílná série České televize Příběhy starých hospod poodkryje minulost a jedinečnou atmosféru starých hostinců, ať už na vesnicích, horských hřebenech, či ve městech. Průvodce Josef Polášek naslouchal vyprávění pamětníků, štamgastů, místních usedlíků a historiků a vychutnal si vše, co k danému místu náleží. Diváky ČT2 přizve k návštěvě poprvé ve středu 11. ledna od 21 hodin.

„Pořad je netradičním pohledem do historie míst, která byla vždy důležitým společenským i kulturním centrem. V hostincích, krčmách, útulnách se setkávali lidé různého společenského postavení, profesí a názorů, od řemeslníků, úředníků, politiků, básníků a spisovatelů. Sdíleli naději, trápení, radosti i strachy. Hospody prožívaly rozkvět v době národního obrození, přežily války, znárodňování, totalitu, perzekuce, a dnes, prostřednictvím pamětníků dokládají svědectví o temných i prosluněných časech, o osudech lidí a rodin s nimi spjatých,“ vysvětluje dramaturgyně Lada Macurová.

Dokumentární seriál Příběhy starých hospod vezme diváky do hostinců v Čechách, ve Slezsku i na Moravě. Důležitým faktorem při výběru míst byl zajímavý historický kontext a příběh. Například hospoda v Lipnici nad Sázavou se stala domovem pro spisovatele Jaroslava Haška. Právě v ní totiž dokončil svůj román Osudy dobrého vojáka Švejka. Zajímavé historky se pojí také s pohostinskou činností v Plzni U Salzmannů či ostravskou hornickou nálevnou U Cingra. Odměnou za výšlap na beskydské Pustevny jsou útulny Maměnka a Libušín architekta Dušana Jurkoviče. Rozmanité hospodské společenství má také Liberecko. Hančova Bouda je spjata s tragickým osudem lyžaře Bohumila Hanče. Jeho potomci v ní ale zůstali a stále hospodaří. V cestovatelské mapě jsou i hospodské legendy na Vysočině, Královéhradecku, Třeboňsku, v Praze a v Brně.

Pořad ale vezme diváky i na místa, kam se už sami nikdy nepodívají. „Při přípravě jsme měli několikrát štěstí v neštěstí. Některé z hospod jsme ještě stihli natočit a zaznamenat. Mnohé staleté restaurace přežily války a pohromy, ale covid už byl nad jejich síly a hospodští museli bohužel zavřít,“ dodává režisér Jakub Wehrenberg.

Zdroj: 

Tisková zpráva