magazín pro pro náruživé příznivce pivního moku a pivní kultury

Utopenci s hořčicí a česnekem

Utopenec je typický český pokrm pevně svázány s pivní kulturou českých hospod. Existuje množství originálních receptů na přípravu utopenců.  V tomto receptu použijeme jako originální ingredience česnek a hořčici.. Základním pravidlem pro přípravu chutných utopenců je používat na přípravu kvalitní špekáčky. Pozor nezaměnit s buřty nebo opékačky, které neobsahuji tolik procent masa. Špekáčky by měli obsahovat minimálně 40 % masa (čím víc, tím líp) a obsah tuku by v nich neměl být vyšší než 45 %.

Suroviny: 

15 špekáčků,
2 lžíce nastrouhané mrkve,
plnotučná nebo fran­couzská hořčice,
3-4 bobkové listy,
6-8 kuliček nového koře­ní,
hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,
2 nastrouhané (či na plátky nařezané) fefe­ronky,
případně 3 lžičky kou­pených mletých feferonek ze skleničky,
4 sterilované, po­délně nakrájené okurky,
6-8 (i více) stroužků česneku na­krájeného na plátky,
ocet,
ná­lev z Deka uděleny podle ná­vodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,
4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.

Postup přípravy: 
Špekáčky sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí). Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené špekáčky. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přidáme do nádoby k špekáčkům. Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce přikryjeme alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.