Pivovar Matuška překvapil a uvařil kyseláč Sunshine

V pivovaru Matuška překvapili a uvařili kyseláč inspirovaný pivem Future Sunshine z pivovaru Pressure Drop Brewing. Jedná se o silnější patnáctku, dle rozboru 15,8° s 6 % alkoholu. V pivovaru kouzlili s tropickým ovocem – broskví, ananasem, passion fruitem a laktózou.

U příspěvku na Facebooku pivovaru se pak objevily uštěpačné poznámky ve spojení s někdejším vyjádřením Adama Matušku, kde pochyboval o prosazení nových pivních stylů u nás:

„Myslíte, že se u nás masově prosadí nějaké doposud neznámé typy piva?
Pochybuju. Například poslední dobou mezi pivaři frčí kalná piva New England nebo takzvané kyseláče, ale my na tuhle vlnu nenaskakujeme, protože mě jednoduše nebaví. Jako tichý akt vzdoru jsem si vytvořil vlastní styl, kterému říkám New Broumy.“
(z rozhovoru pro Reportér magazín - https://reportermagazin.cz/a/pKzGz/mlady-pivovarnik-adam-matuska-dobre-pivo-potrebuje-vyssi-cenu)

A zde je reakce Adama zveřejněná u příspěvku na Facebooku:

…myslím, že ta odpověď ze skoro tři roky starého rozhovoru je stále docela aktuální. I dnes pochybuji, že se u nás masově rozšíří doposud neznámý pivní styl. Jednoduše si nemyslím, že se začne v plzeňských hospodách čepovat tankový kyseláč či New England nebo že by velké nadnárodní pivovary přestaly mít pivo číslo jedna, které je řekněme „chuťově neutrální“. Stejně jako dřív, ani teď nevaříme piva jen kvůli tomu, že zrovna někde frčí. Vaříme piva, která nám chutnají a může to být úplně nový pivní trend, nebo stará dobrá klasika.

Co se tichého aktu vzdoru týče, i ten stále trvá. Strašně moc bych si přál, aby se, stejně jako se my jezdíme inspirovat do zahraničí, jezdili sládci ze světa inspirovat i k nám do Čech. Tak, jako to dělali například Japonci v 90. letech. Přál bych si, abychom jen nepřejímali nové/staronové pivní styly. A New Broumy jako upozornění a narážka na tento fakt stále fungují, koneckonců i vy si na ně po třech letech vzpomenete. Pozor, abyste mě špatně nepochopil, inspirovat se je za mě naprosto v pořádku, bez toho by se žádné odvětví neposunulo dopředu. Jen bych byl rád, aby se inspirace hledala i u nás v Čechách. A dobře, New Broumy to asi nikdy nebudou, i když Bílá Perla svojí jednoduchostí a pitelností funguje skvěle, ale co třeba čistá desítka, jedenáctka, dvanáctka? Prostě bych chtěl, aby nás Západ přestal považovat za máslovou velmoc a jezdil se za ležákama inspirovat třeba i k nám, nejen do Německa

Ještě se vrátím k té „vlně“. V Americe se jednoznačně vrací na scénu jednoduchá lehce pitelná piva, lehké ležáky. Před třemi lety jsem psal, že se rozjíždí, teď to tam jedou naplno (ano, stále vymýšlí nové a nové kombinace a vše se vyvíjí do nekonečných možností, ale mluvím o tom, co se pije ve větším množství a čeho Američan vypije vic jak jednu pintu). A veřte mi, že v Čechách máme v tomto směru co nabídnout.

No a nakonec, Future Sunshine nám v Anglii prostě strašně zachutnal, tak jsme napsali přimo do pivovaru, řekli jsme jim náš záměr, že bychom rádi uvařili podobné pivo i u nás a oni se s námi ochotně podělili o detaily. 3 roky jsou docela dlouhá doba, takže už asi ani na žádnou vlnu nenaskakujeme, prostě jsme si v lednu přivolali trochu letní nálady  Jinak naše klasiky vaříme i nadále, nestali jsme se jednou malou várkou specialisty na kyseláče… ale člověk nikdy neví…

Zdroj: https://www.facebook.com/pivovarmatuska/

Pivovar: