magazín pro náruživé příznivce pivního moku a pivní kultury

Opičí Ejl sládků Petra Košina z Budvaru a Michala Kuřece z minipivovaru Nachmelená Opice

Když spojí své zkušenosti dva sládci, kteří se navíc znají už od svých studentských let, musí z toho vzniknout něco skvělého. 
Opičí Ejl je výsledkem spolupráce kamarádů sládků Petra Košina z Budvaru a Michala Kuřece z minipivovaru Nachmelená Opice. Jedná se o první pivo typu ALE, které se v Budvaru kdy uvařilo. 
Když sládci vymýšleli recepturu a postupy, tak se museli poprat s několika úskalími, na která nejsou v pivovaru na spodně kvašená piva zvyklý. Na varně se vařilo infuzí a použili se svrchní kvasnice, takže se muselo dbát na to, aby měly vyšší teplotu, své podmínky a taky aby se nedostaly jinam po pivovaru.
K ejlu patří studené chmelení a tady to byl oříšek: bezmála 2 metráky chmele se musely nasypat vrchem na věži do velkého CKT. Vše se podařilo téměř bez problémů a Opičí Ejl se dnes stočil do 30-litrových sudů a do lahví 330 ml lahví.Vařený je za použití 4 sladů, jako chmely na varnu a za studena byly vybrány americké klasiky Cascade, Amarillo, Simcoe a Mosaic. Extraktem to je silnější 11% (11,8%) a alkohol je 4,9%. Se svojí hořkostí 38 IBU a barvou 19 jednotek odpovídá americkému stylu American Pale Ale. Aroma je příjemně ovocně chmelové, v chuti je harmonicky propojena lehká plnost se střední hořkostí, která poukazuje na pivní styl EJLŮ
Křest Opičího Ejlu se uskutečnil 04.08.2021 v pražském Azylu78