Nejoblíbenější pivo v Jeseníkách slaví 35 let

Jméno mu daly Jeseníky a dnes je jejich symbolem. Ikonická jedenáctka Holba Šerák letos slaví 35 let. V roce 1984 se v hospodách pila především desítka, taky osmička a ležák. Pivo, které by bylo lepší než desítka a přitom levnější než dvanáctka, zjevně chybělo nejen v sudech, ale i jako lahvové v obchodech.
V pivovaru Holba už tehdy měli jasno. Průlomové rozhodnutí padlo v hanušovickém pivovaru v roce 1984 na počátku a už na jeho konci bylo zřejmé, že má Šerák vyhráno.

„Byla to vůbec první 11 a o její receptuře se dlouho rokovalo. Pivovarnicky jsme měli jasno, ale chybělo nám jméno. Až dosud jsme piva označovali jako 8, 10 nebo 12 a Šerák byl první, který dostal jméno“, vzpomíná tehdejší mistr varny Vladimír Doležel, který stál u jeho zrodu.

„Když se dnes napiju, je to jako tenkrát. A to se říká, že vzpomínky blednou, mně ale tato vzpomínka zezlátla. Tehdy by mě skutečně nenapadlo, že se Šerákem oslavím 70.“

Výstav Šeráku začínal na stovkách hektolitrů a dnes jsou to stovky tisíc. Holba Šerák se stala vlajkovou lodí značky a se stejným přesvědčením jím připíjejí v horách i v nížinách. Od první várky uplynulo 35 let a čas jako by se ryzí jedenáctky z hor ani nedotkl. „Ctím stará pravidla a jsem na to hrdý“ říká sládek Luděk Reichl a současně zdůrazňuje nejen kvalitu, ale také původ plodin: Obojí je pro pivo stejně důležité a vzájemně spolu souvisí. A právě proto jsme v úzkém kontaktu přímo s našimi pěstiteli. Víme přesně, z jaké lokality chmel i sladovnické ječmeny pocházejí a společně dokážeme odhadnout také kvalitu úrody,“ říká Luděk Reichl, kterého můžete potkat na varně, stejně jako třeba na tršické chmelnici. A prvotřídní musí být také voda. V Holbě vaří pivo z podzemní vody a to je ve srovnání s ostatními pivovary zásadní rozdíl. Navíc má pivovar prameny horské vody přímo v areálu a voda z nich je přirozeně tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Prameny se nacházejí pár metrů od varny, takže cesta vody je velmi krátká a voda si takto zachovává všechny své přirozené vlastnosti

Holba Šerák je nejoblíbenějším pivem v Jeseníkách a ochutnat ho chce každý turista. Jeho roční produkce přesahuje 200 tisíc hl, to je více než polovina celkového výstavu. Holba ročně vystaví více než 300 tisíc hl piva. Pivovar Holba byl založen před 145 lety a jeho unikátní poloha z něho činí zajímavý cíl návštěvníků Jeseníků.

Zdroj: 

Tisková zpráva pivovaru Holba