Už začátkem února založili v pivovaru Starobrno na várku speciálního Zeleného piva. Čepovat a pít se začne na velikonoční Zelený čtvrtek 13.4.2017.
Právě v pivovaru Starobrno začali před dvanácti lety s tradici zeleného piva. Pivo je vařeno tradičním způsobem na 2 rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh z desítek kilogramů různých bylin. Jednou ze základních bylin je i kopřiva dvoudomá. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Důležitou roli v receptuře hraje i světlý ječný slad, který speciálně pro Zelené pivo připravují ve sladovně v Hodonicích.Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením trvajícím osm dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zakulacuje a získává svůj typický buket a říz.
Nakonec, za studena, pár dnů před stáčením se do várky přidává také likér. Vlévání desítek litrů likéru, který pivu nakonec dodává jeho typickou zelenou barvu, je rovněž momentem, kterému jsou přítomni pouze tři lidé z pivovaru, kteří znají recepturu.
Letos začnou Starobrno velikonoční zelený Speciál 13° čepovat 13. dubna
Zdroj: