magazín pro pro náruživé příznivce pivního moku a pivní kultury

Herečka Lucie Polišenská narazila v Holbě první sud Keprníku z letošního chmele

,

V Holbě narazili 1. sud Keprníku z letošního chmele.

Slavnostního obřadu se zmocnila jeho patronka, herečka Lucie Polišenská. A nebyla v tom sama. Oporou jí byli dva nejpovolanější. Sládek pivovaru Luděk Reichl a obchodní sládek Luděk Kurek.

S odhodláním sobě vlastním narazila Lucie 1. sud a bez zaváhání naplnila první sklenici jedinečným ležákem. A jí patřilo i první hodnocení. „Já říkám – vrchol, skutečný zážitek. S každým napitím objevíte něco nového a to je na něm to krásné,“ pochválila ležák Keprník Lucie a popřála mu hory nadšených pivařů.

Jedinečný Ležák s majestátem Jeseníků míří do hospod právě teď. Předloni se jím připíjelo vůbec poprvé a od té doby zdolal náročný výstup. Díky svým příznivcům se dostal až na vrchol a úspěšně si razí svoji cestu. Je totiž jiný z mnoha pohledů. Má jméno hory a jiskru horských pramenů, jejichž voda je jeho základem. Zatímco mohutné tělo a plnou chuť mu dává slad z podhorských ječmenů, lahodné aroma a nezaměnitelnou hořkost dotváří horský chmel. Pivovarníci si ho češou sami a ručně, a to je dnes rarita. Keprník je skutečným originálem a pivem těch,co to rádi jinak, kteří chtějí vychutnávat, hodnotit a objevovat. V Holbě ho vaří v omezeném množství i vzhledem k jeho vzácné ingredienci. A tou je právě horský chmel. V prvním roce uvedení na trh se ho vypilo necelých 5 tisíc hl a letos toto množství překonal už po 6 měsících. Vzhledem k rostoucímu zájmu by mohl už brzy atakovat 10 tisíc hl. V nabídce značky stále zůstává pouze jako čepovaný.

„Sám si dokázal vybudovat exkluzivitu a to v pivním světě není zrovna snadné. Věřím, že Keprník z letošního chmele svoji jedinečnost ještě podpoří,“ říká obchodní sládek pivovaru Holba Luděk Kurek, který nic nenechává náhodě. Při slavnostním narážení předvedl jeho správné čepování a kompletní ošetření tak, aby se dostal v prvotřídní kvalitě až na stůl. „Pivní servis vidím stejně důležitý jako samotnou kvalitu piva. Proto se snažíme být hospodským nablízku a vzájemně si předávat, co dělat jinak nebo lépe. Nechceme, aby si štamgasti na svého výčepního stěžovali, ale právě naopak. Měl by to být ten, kterému důvěřují a rádi ho vidí,“ zastává Luděk Kurek. Do hospod a restaurací dorazí ležák Keprník už tento týden. Keprník je pivo s celorepublikovou distribucí v gastro sektoru.

Lucie Polišenská je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Cabaret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.