magazín pro pro náruživé příznivce pivního moku a pivní kultury

DEKO utopenci

Utopenec je typický český pokrm pevně svázány s pivní kulturou českých hospod. Existuje množství originálních receptů na přípravu utopenců.  V tomto receptu použijeme jako originální ingredienci kořenicí přípravek DEKO, který se používá při nakládání okurek nebo zeleniny. Základním pravidlem pro přípravu chutných utopenců je používat na přípravu kvalitní špekáčky. Pozor nezaměnit s buřty nebo opékačky, které neobsahuji tolik procent masa. Špekáčky by měli obsahovat minimálně 40 % masa (čím víc, tím líp) a obsah tuku by v nich neměl být vyšší než 45 %.

Suroviny: 

1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleni­ny),
porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná tří­litrová láhev),
1,5 l vody,
0,5 l octa,
400-500 g cibule,
20 špekáčků (což je něco přes ki­lo, ale nálev stačí do 2 kg),
6 kuliček nového koření,
3 bob­kové listy,
1 lžíce moučkové­ho cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),
může být 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky

Postup přípravy: 
Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, rozkrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným nálevem. Necháme zrát ve špajzce alespoň týden, ideálně 10 dní.