20. Černokostelecké vykulení dřevěných sudů 2023

Čas a místo konání akce
09.09.2023
Černokostelecký zájezdní pivovár
Českobrodská
Kostelec nad Černými lesy
20. Černokostelecké vykulení dřevěných sudů 2023

Už po dvacáté se potkáme na dvoře Černokosteleckého pivovaru a strávíme spolu skvělou sobotu ve společnosti tradičního pivovarnického řemesla, dobrého jídla, piva a živé hudby.
XX. Vykulení - 9/9/2023 11:00 – 24:00
11:00 Otevření pivovaru a narážení piv
17:00-24:00 Hudební produkce: DANIEL HŮLKA, MBT, JEFFERSON, SHIVA ROCK DIVA, DJ Starosta.
Bednářské vystoupení
12:00, 14:00 a 16:00 Vykulování ležáckých sudů ze sklepa
12:00-13:00
Ukázka opravy transportních dřevěných sudů
13:00-14:00
Ukázka opravy ležáckých dřevěných sudů
14:00-15:00
Vypalování znaků na dřevěné sudy, ukázka mytí dřevěných sudů
15:00-16:00
Narážení Černé svině z dřevěných a hliníkových sudů
16:00-17:00
Ukázka opravy velkých ležáckých dřevěných sudů
další vystavené stroje: utužovačka obručí, ohýbačka na obruče, nůžky na obruče, stabilní motory, pražící bubny, elevátor na led, myčka dřevěných sudů atd.

Naše piva: 10% Dešťoffka, 10% Summer Ale, 11% Řezník, 11% Švestkovej kyseláč, 12% Vycpaná vydra, 12% IPL Amarillo a Cascade, 13% Černá svině
Piva od sousedů: Máša Řevničov, Frankies Břeclav, Zlínský švec Malenovice, Březí koza Vlachovo Březí, Volt Jablonec nad Nisou, Červený vlk Boží Dar, Obora, Nachmelená opice Krnov, Kytín, Podlesí, Splávek Choceň, Zvíkov

Prohlídky muzea:
12:00 Speciální prohlídka
13:00 Prohlídka pivovaru
14:00 Speciální prohlídka
15:00 Prohlídka pivovaru
16:00 Speciální prohlídka

Speciální prohlídka
1/ Velké humno – stručná historie černokosteleckého pivovaru, princip humnového sladování a technologické vybavení.
2/ Malé humno – pouštění vzduchového kompresoru a pohled na svině
3/ Sladovnický hvozd – přechod od sušení sladu na kouři ke nepřímému ohřevu jako hlavní princip vzniku českého ležáku
4/ Chladicí kompresor a podvarní – pouštění chladicího kompresoru (jak vypadala historická varna, historické čerpání, ukázka ruční pumpy a popis běžícího čpavkového kompresoru)
5/ Parní stroj a kotelna – pouštění parního stroje (vznik parního stroje a jeho princip, zavedení parních strojů do pivovarnictví, princip varny na přímý otop, kotelna čili historická spotřeba paliva při vaření piva a přípravě sladu)
6/ Varna – pouštění míchadla v kotli – jalová várka s chmelem (historie a princip černokostelecké varny, největší svého druhu na světě, mletí sladů, od mlýnů přes žentoury po šrotovníky)
7/ Chladicí štok – napuštěný chladicí štok (princip chladicího štoku a chladného hospodářství od zavedení spodního kvašení, přechod od společného pohonu jednou hřídelí k pohonu jednotlivých strojů elektromotory, princip a ukázka jak fungovaly transmisní rozvody, princip stáčení piva na historické čtyřjehlové stáčečce)
8/ Sprchový aparát – napouštění sprchového aparátu (princip a historie sprchového aparátu)
9/ Vzduchové kompresory – pouštění obřího vzduchového kompresoru přes transmisní rozvody (princip a vysvětlení kompresorů na jednotlivých strojích)
10/ Ležácký sklep – ochutnávka Černé svině z čerstvě vysmoleného dřevěného sudu představení chladného hospodářství
Délka prohlídky 90-100 minut (dle zájmu i déle); cena 290 Kč; začátek 12:00, 14:00 a 16:00; vstupenky u vstupu do areálu pivovaru.
Provází společně v dobovém oblečení PhDr. Radim Urbánek (ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí) a Ing. Milan Starec (Národní muzeum pivovarnictví v Kostelci n.Č.l.).
Prohlídka pivovaru – Komentovaná prohlídka celého pivovaru bez pouštění strojů (nově expozice sladovnické techniky, parní stroj, vzduchové kompresory a další; prohlídka kompletního pivovaru od příjmu ječmene po hotové pivo včetně žentouru; délka 90-100 minut; cena 190 Kč).
 

Více informací