magazín pro pro náruživé příznivce pivního moku a pivní kultury

Pivní čokoládový dort z pivovaru Litovel

Pivní čokoládový dort můžete servírovat i těm, kteří na sladké moc nejsou.

 

Suroviny: 

• 2 hrnky hladké mouky
• 2 hrnky třtinového cukru
• 2 lžičky kypřicího prášku
• 80 g kakaa
• 1 kelímek zakysané smetany
• 250 ml piva Litovel Premium Dark
• 2 vejce
• 200 g másla
• 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
• 200 g horké čokolády
• 250 g měkkého tvarohu
• 150 g šípkové marmelády

 

Postup přípravy: 
Rozehřejeme máslo a lehce jej vyšleháme dohladka. Přidáme ostatní přísady a promícháme, dokud směs není bez hrudek. Dáme ji do máslem vymazané a kokosem vysypané formy a pečeme na 180 stupňů přibližně hodinu. Poté dort vyklopíme a necháme ho vychladnout. Smetanu rozehřejeme v rendlíku, přidáme máslo a čokoládu, vše necháme zcela rozpustit a poté vychladnout. Zatím dort rozkrojíme vodorovně na půlku, spodní část namažeme marmeládou a tu vrchní opět přiklopíme. Zhruba dvěma třetinami polevy potřeme dort, poslední třetinu polevy vmícháme do tvarohu a ozdobíme jej na povrchu. Můžeme přidat čerstvé ovoce (maliny, jahody…). Zdroj: https://www.litovel.cz/